Tuesday, December 3, 2013

Резултати от аукцион за 3 годишни ДЦК

Днес станах ясни резултатите от проведения от БНБ вчера аукцион за 3 годишни книжа, емитирани от Министерство на финансите.

Средна постигната доходност 1.08% при коефициент на покритие 3.43 или общо поръчки за 137 350 000 лв.

Интересното е, че МФ е решило да одобри повече от предварително замисления размер за пласиране. Вместо 40 млн. лв са одобрени 71.4 млн. лв., като разликата е запълнена с всики подадени несъстезателни поръчки, които са били в размер на 51.4 млн. лв.

Такова решение на МФ да одобри повече книжа не се случва често по аукционите. Това може да бъде прието както положително, така и негативно.

Положително е, защото инвеститорите в ДЦК вярват в сравнително ниския риск, който тези книжа носят, вземайки под внимание и късия им срок - 30 януари 2016 г.

Негативният сигнал идва от там, че банковата система продължава да е поставена в несвойнственото положение да инвестира в ценни книжа, защото кредитирането е в застой и това се използва от Министерство на финансите, които в случая изтеглят още ливкидност от системата за да запълват дупката в нарастващия дефицит. Одобряването на повече от предвиденото винаги е носело изненада и говори, че МФ имат нужда от пари, повече от предвиденото в емисионния календар.

От прессъобщението на МФ се вижда, че както и при предишните отваряния най-много книжа са записани от гаранционни фондове, следвани от банки и пенсионни фондове.

Източник:
БНБ, Фискален агент, http://bnb.bg/FiscalAgent/FAOnetimeInformation/FAResultsAukcions/FA_AUCTION_RESULT_BG
Министерство на финансите, http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/8198