Sunday, December 1, 2013

Ценни книжа и кредити в банковата система - Октомври 2013

Доста си поиграх и накрая извадих всички данни от БНБ за периода септември 2007 до октомври 2013, които се отнасят за Ценни книжа и Кредити.

Интересно е да се разгледа как през целия период на кризата тези два компонента са се променяли. В началото и кредитирането (с изключения на корпоративното) и инвестиците в ценни книжа замръзват, но през 2010 инвестициите в дълг започват да се увеличават и през 2012 рязко скачат.



Моментът на спад при книжата в началото на 2013 се дължи на падежа на глобалната еврова облигация през януари 2013, а почти моменталното възстановяване се обяснява с емитирането на 6 месечните сконтови облигации за 800 милиона лева. Същите по-късно през годината падежираха и бяха заместени с по-малко емитиране на книжа от страна на МФ.

Ако могат да се правят някакви изводи от тази картинка, то те биха били, че банковата система е увеличила експозицията си в дългови инстрименти почти със 100%, докато тази в потребителското, ипотечно и кредитирането на дребно просто са замръзнали на нива от 2009 г. насам.

Източник: БНБ
http://bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIFinansReports/BSCIFRBankingSystem/BS_201310_BG

Данни в Google Drive